sâmbătă, 2 aprilie 2011

Navele moderne


Aparitia motorului cu ardere interna si apoi a turbinei cu gaze a retinut atentia constructorilor navali, care le vor utiliza din ce in ce mai frecvent, spatiul mult redus ocupat de combustibilul lichid avantajand considerabil cresterea capacitatii de transport. In aceasta etapa intervine o specializare mai accentuata a navelor, o diferentiere vizibila intre navele destinate navigatiei maritime si a celei pe apele interioare.
      Navele pentru transportul de marfuri cunosc in prezent o specializare accentuata care le conditioneaza dimensiunile principale, dotarile cu instalatii si mecanisme, amenajarile, etc. Ele alcatuiesc majoritatea navelor care naviga pe apele globului pamantesc. Pentru pescuit se realizeaza nave specializate de diverse tipuri si marimi, dintre care se mentioneaza traulerele si navele de baza care asigura o valorificare importanta a resurselor marilor si oceanelor, cuprinzand toate fazele, de la pescuire pana la prelucrarea finala. Un pas important in constructiile navale il constituie utilizarea energiei nucleare la propulsia navelor, fapt ce le sporeste considerabil autonomia de mars.
      Solutii constructive diferite de cele clasice aparute intr-o etapa recenta sunt reprezentate de navele cu aripi portante si navele pe perna de aer, constructii relativ mici destinate transportului de pasageri, marfuri usoare, servicii speciale si altor scopuri.
      In perspectiva dezvoltarii constructiilor navale pe plan mondial sunt de asteptat perfectionari viitoare multiple prin adoptarea unor solutii economice pentru dezvoltarea unor probleme de propulsie, micsorare a rezistentei la inaintare.
      Marirea dimensiunilor si tonajul navelor moderne realizate pe principii dinamice de plutire pe aripi portante si in mod deosebit a navelor pe perna de aer, sunt considerate de specialisti ca nave ale viitorului apropiat. Actuala criza economica mondiala va determina mutatii calitative care vor conduce la continua dezvoltare si perfectionare a constructiilor navale, datorita faptului ca navele constituie mijlocul de baza de transport cel mai economic pentru comertul international.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu